Shop By Category

Blog

lapte de ovaz si cafeaua, lapte, cafea, espresso, espresso cu lapte, lapte sanatos
Image

Laptele din ovaz un trend in cafenele

Laptele din ovăz și cafeaua

Ovăzul este una din cerealele cu cea mai mare concentrație de minerale și vitamine. Ovăzul conține numeroase proteine, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale, oligoelemente.

Laptele din ovăz a fost inventat de către Rickard Oste, un professor de științe alimentare, pe la mijlocul anilor 1990. El este de asemenea fondatorul companiei Oatly, recunoscută la nivel mondial pentru produsele sale pe bază de ovăz.

  Acest lapte este o alternativă care poate fi folosit și în cafenele. Are un gust ușor dulce, fiind perfect pentru a înlocui laptele de vacă.

Procesul de producție al laptelui de ovăz, implică recoltarea. iar mai apoi, transportarea ovăzului la fabrică. Aici este depozitat în silozuri sterile.

Ovăzul este amestecat cu apă pentru a crea un lichid vâscos. Se adaugă apoi enzime acestui lichid, care ajută la descompunerea carbohidraților din ovăz. Acest process îndulcește în mod natural produsul.

Se strecoară apoi, pentru ca în final să rămână un lichid mai gros, omogen, care este în esență laptele de ovăz. Este apoi pasteurizat și se poate depozita din nou până când este ambalat și expediat spre vânzare.

Conform site-ului healthline.com, 240 ml de lapte de ovăz conține:

  • 120 Calorii
  • 3 g de proteine
  • 5 g de grăsimi
  • 16 g carbohidrați
  • 2 g de fibre dietetice
  • 50% din DZR de vitamina B12
  • 46% din DZR de vitamina B2 (riboflavin)
  • 27& din DZR de calciu
  • 22% din DZR de fosfor
  • 18% din DZR de vitamina D
  • 18% din DZR de vitamina A
  • 6% din DZR de potasiu
  • 2% din DZR de fier

Astfel, laptele de ovăz, are mai multe calorii, carbohidrați și fibre decât laptele de soia, cel de vacă și migdale. Are însă o cantitate mai mică de proteine decât celelalte variante.

Printre beneficiile pe care le are laptele de ovăz putem aminti:

  • Reducerea tensiunii arteriale
  • Detoxifierea sângelui
  • Reduce nivelul de colesterol
  • Stabilizează nivelul de zahăr din sânge
  • Aduce un aport însemnat de calciu, benefic oaselor.

Aroma și textura laptelui de ovăz

Laptele de ovăz poate fi băut de persoanele care nu pot gusta alte tipuri de lapte. Este în mare parte fără alergeni cum ar fi lactoza, soia sau nuci. Are o textură mai groasă decât a laptelui de soia sau de migdale și un gust ușor dulce. Acest lucru depinde însă de marca de lapte pe care o achiziționați.

Proteinele din lapte influențează ușurința încălzirii acestuia la brațul cu abur. Un nivel mai mare de proteine va face mai ușor procesul încălzirii acestuia.

Laptele de ovăz în cafea

Adăugat în cafea, acesta va avea un gust asemănător cu laptele de vacă. Există de asemenea și lapte special creat pentru barista. Sunt mai indicate acestea pentru latte art și încălzirea la abur.

Se poate încălzi la aceeași temperatură ca și laptele normal. De menționat este că laptele de ovăz, se va încălzi ceva mai repede decât cel normal. Este bine să folosești un termometru pentru început. Odată încălzit, poți lăsa puțin laptele înainte de a îl turna în cafea. Vei avea astfel o textură mai echilibrată.

Sursa:

broadsheet.com.au

healthline.com

Sticky
iul. 09, 2020
In Blog

Post a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*