Shop By Category

Blog

ce este pour over. Hario v60.Dripper Hario V60 cafenele. Barista V60.
Image

Ce este pour over?

Ce este pour over?

Scurt istoric

   Putem spune ca a aparut pentru prima oara in Germania anului 1908. Amarie Auguste Melitta Bentz a experimentat folosind hartie mai groasa si poroasa (sugativa). A folosit un ibric din alama pe care l-a gaurit cu un cui. Astfel a obtinut o cafea mai putin amara si fara resturi de macinatura. In cativa ani a primit un brevet si astfel a infiintat o companie, Melitta, pentru comercializarea acestor produse.

   Compania Hario, infiintata in anul 1921 la Tokyo, realiza recipiente si ustensile din sticla termorezistenta. Aceste produse erau folosite in laboratoare si centre de cercetare stiintifica. Dupa cateva decenii de cercetare, au reusit sa produca sticla Hario. Compania foloseste minerale naturale pentru a realiza sticla termorezistenta, facand-o astfel si ecologica.

   Astfel a aparut Hario V60. Numele V60 vine de la unghiul de 60’ al conului. Acesta a fost produs mai intai din ceramica si sticla, iar mai apoi au fost create variante din plastic si metal. Ultima varianta creata de Hario este din cupru. Datorita conductivitatii sale termice ridicate, ajuta la o extractie mai buna.

   Pour over este o metoda alternativa de preparare a cafelei. Folosind aceasta metoda vei avea parte mereu de o cafea clara si gustoasa.

Ce ai nevoie pentru pour over?

– V60

– Kettle (ibric cu “gat de lebada” pentru a putea turna apa cat mai usor)

– Cafea macinata mediu

Filtre de hartie

– Apa fierbinte

– Cantar digital

– Cronometru

Lingura pentru amestecat

Metoda de preparare

Brew ratio: 1:15 (pentru fiecare gram de cafea se adauga 15g de apa)

Pentru 30g de cafea macinata vei folosi 450g apa.

1. Incalzeste apa din ibric pana la o temperatura optima 90’-96’C.

2. Macina cafeaua la o granulatie medie.

3. Umezeste filtrul de hartie dupa ce l-ai asezat in suport. Acest lucru ajuta la incalzirea filtrului si alipirea lui mai bine de suport. De asemenea clateste filtrul de un gust dat de hartie. Lasa apa sa se scurga in de antor iar apoi goleste-l.

4. Aseaza decantorul, dripper-ul V60 pe un cantar digital. Asta te va ajuta la verificarea cantitatilor de cafea si apa.

5. Adauga 30g cafea macinata in filtru.

6. Reseteaza cantarul. Acum adauga 50g – 60g de apa in mod egal pe toata suprafata cafelei. Acest pas ar trebui sa iti ia undeva in jur de 15s. Asteapta 30s apoi amesteca putin cafeaua.

7. Adauga mai departe apa pana cand filtrul de hartie este ¾ plin. Continua sa faci asta pana cand ajungi la cantitatea de apa stabilita. Toarna apa folosind o miscare circulara. Acest lucru ajuta la o extractie mai buna si uniforma pe toata suprafata cafelei. Asigura-te ca nivelul apei nu scade prea mult. Acest lucru duce la ceea ce se numeste “high and dry grounds”. La ce anume se refera acest termen? Mai exact este acea cafea macinata care ramane pe marginile filtrului si care nu realizeaza extractie.

8. Extractia ar trebui sa dureze in mod ideal intre 2:30 – si 3:00 minute. Indeparteaza drippper-ul impreuna cu filtrul de pe decantor si te poti bucura de o cafea proaspata si delicioasa.

Tips and tricks

  • Sincronizarea este importanta. O extractie prea rapida va face cafeaua prea slaba, iar o extractie prea lunga o va face amara. Incearca sa te incadrezi in timpul recomandat pentru aceasta metoda de preparare.

  • In cazul in care extractia este sub 2:30, incearca sa schimbi macinatura spre una mai fina. De asemenea poti sa torni apa ceva mai incet.

  • Pentru o extractie peste 3:00, poti incerca o macinatura mai mare si sa torni apa ceva mai repede. Poti sa mai amesteci putin in cafea, incepand cu marginile. Astfel poti elimina anumite blocaje in extractie.

  • Ai grija ca temperatura apei sa fie in limite. O apa prea fierbinte ar putea sa arda cafeaua, iar una prea rece sa realizeze o sub-extractie a cafelei.

Ce este pour over?

Sticky
feb. 14, 2020
In Blog

Post a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*