Ce este cold brew?
De cativa ani aceasta metoda de preparare a cafelei a devenit din ce in ce mai populara. Desi poate a vea un pret mai ridicat decat alte tipuri de preparare, este totusi foarte cautat.
In ce consta de fapt metoda de preparare cold brew?
In cazul acestei metode de preparare, cafeaua nu intra in contact cu apa fierbinte. Extractia se realizeaza folosind apa rece sau la temperatura camerei.
Macinatura folosita trebuie sa fie una grunjoasa, asemanatoare cu cea pentru french press. Timpul minim pentru infuzia acestei cafele este de 12 ore. Acesta insa poate varia chiar si pana la 24 de ore.
Dupa realizarea infuziei strecori cafeaua printr-o sita mai fina. Poti folosi si un filtru de hartie.
Boabele de cafea contin aproximativ 1000 de compusi chimici diferiti. Folosind metoda cold brew, acesti compusi se extrag din cafea bazandu-se pe doi factori importanti: timpul si temperatura.
Temperatura este un factor important in prepararea unei cafele. Cand faci o cafea espresso acesti compusi sunt eliberati rapid intr-un timp relativ scurt. Temperatura ridicata da cafelei un gust usor amar si accentueaza aciditatea.
In cazul metodei cold brew, timpul folosit pentru extractie este unul lung. Temperatura apei fiind una scazuta, extractia va avea o aroma mai mult inspre dulce.
Un cold brew poate avea o concentratie mare de cofeina fara a avea gustul amarui al unui espresso.
Care este diferenta intre cold brew si iced coffee?
Diferenta intre aceste doua tipuri de cafea este evidenta. Dupa cum am spus cold brew se realizeaza intr-un timp indelungat si folosind apa rece sau la temperatura camerei.
Iced coffee in schimb, foloseste cafea fierbinte (espresso de obicei) care se raceste. Apoi este adaugata peste gheata.
Cei care doresc un iced coffee de calitate folosesc metoda japoneza: pour over peste cuburile de gheata. Acest lucru raceste instant extractia.
Folosind metoda pour over, se pastreaza gustul natural al boabelor de cafea, cu o aroma curata.
Poti servi bautura in modul clasic, cateva cuburi de gheata si cold brew. Poti sa combini cafeaua in proportie de 50-50 cu lapte rece.
Exista o multime de variante si retete de unde poti alege in zilele calduroase.
Reteta cold brew tonic
50 ml cafea cold brew
140 ml tonic
gheata
optional poti adauga un squeeze de lime
Se pune gheata in pahar dupa care se adauga ingredientele.
Reteta cranberry cold brew tonic
25 ml cafea cold brew
35 ml suc de cranberry
140 ml tonic
gheata
Se pun ingredientele in pahar peste gheata.
Ce este cold brew?
