Shop By Category

Blog

Prajirea boabelor de cafea.Prajirea cafelei.First crack.Cafea buna.cafenele.prajitorie cafea.prajitor cafea.
Image

Prajirea boabelor de cafea

   Prajirea boabelor de cafea

Prajirea cafelei este procesul prin care micul fruct este transformat intr-o bautura revigoranta. Prin prajire se dezvolta gustul, buchetul si aroma unica fiecarei cafele.

   Masinile pentru prajit

   Primul prajitor de cafea cunoscut a aparut pe la inceputul anilor 1400 si isi are originea in Persia. Aparatul era unul foarte simplu, cu un suport cu gauri pentru boabele de cafea care era conceput sa stea deasupra focului. Prajitoarele de cafea cilindrice au aparut pe la mijlocul secolului al 17-lea. Nu se stie cu siguranta insa se presupune ca erau de origine turceasca.

   Exista doua tipuri de prajitoare de cafea. Cele industriale, de dimensiuni mari, de obicei construite pentru a deservi mai multe magazine deprofil sau cafenele. Sunt situate de cele mai multe ori in zonele industriale ale oraselor.

   Prajitoarele cu un design mai compact, insa cu o capacitate de productie mai mica, destinate prajirii boabelor de cafea in locuri mai mici, spre exemplu cafenele, sau magazine de specialitate. Acestea prezinta avantajul ca pot fii folosite chiar in fata clientului.

   In esenta procesul de prajire al boabelor de cafea nu s-a schimbat foarte mult. Toate prajitoarele de cafea functioneaza dupa un principiu simplu: cafeaua este agitata intr-un tub cilindric fiind in acelasi timp incalzita cu aer fierbinte si/sau flacara directa.

   Procesul de prajire

   Pentru prajitoarele destinate coffee-shop-urilor, procesul este unul destul de simplu.

  1. Cafeaua este cantarita si pusa in palnia de alimentare
  2. Dupa ce prajitorul a fost preincalzit la o temperatura dinainte stabilita, cafeaua este introdusa in cilindrul pentru prajire.
  3. Boabele de cafea sunt apoi incalzite ajustand presiunea gazului,air flow-ul. Acestea ajung la o temperatura de 210’C intr-un timp relativ scurt .
  4. Cand boabele sunt gata, acestea sunt golite intr-o tavita pentru a fii racite.
  5. Aceasta tavita pentru racire are gauri pentru a facilita trecerea aerului, astfel asigurandu-se o racire mai buna si mai rapida a boabelor de cafea. Acest proces dureaza in jur de 4 minute dupa care cafeaua poate fi ambalata.

   The first crack

   “First crack” este mai mult decat un avertisment sonor. Reprezinta de asemenea un punct important in prajirea cafelei, marcand schimbarile de ordin fizic care se petrec in interiorul prajitorului. Pana in acest moment boabele de cafea se “hranesc” cu energia degajata de aerul cald din interiorul prajitorului. First crack este momentul cand apa din interior se transforma in aburi iar in boabele de cafea se produce o reactie exoterma.

    Anticiparea acestui pas in procesul de prajire este foarte important deoarece aceste schimbari rapide ale boabelor de cafea reprezinta momentul in care o prajire poate fii incununata de succes sau poate fii un esec.

   Dupa acest “first crack”, boabele de cafea pot fi considerate prajite si bune pentru consum. Cafeaua prajita atat de slab este de obicei cu un gust fructat, aducand mai mult inspre aromele naturale ale boabelor. Este recomandata pentru preparare la filtru sau french pres si de obicei mult prea slaba si acida pentru prepararea la espreso.

   Pentru a obtine o cafea mai tare, se continua prajirea boabelor de cafea. De regula ar trebui sa fie un “second crack”, care apare la un interval intre 2-5 minute dupa primul. Majoritatea cafelelor sunt scoase pentru a fi racite undeva intre acesti doi pasi.

   La temperaturi de peste 230’C structura boabelor de cafea incepe sa se deterioreze.   Aromele incep sa fie mai volatile, lucru care prezinta noi oportunitati de arome mai afumate, inspre nuca. O prajire mai indelungata face cafeaua rezultata sa aiba un gust mai amarui, cu o aciditate mai scazuta, cu un gust mai caramelizat si cu o aroma mai intens – bogata.

Sticky
By
iul. 04, 2017
In Blog

Post a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*