Shop By Category

Blog

Procesarea cafelei,coffee beans processing,
Image

Procesarea cafelei. Drumul de la cireasa la bobul de cafea

Procesarea cafelei

Procesarea cafelei

   Pentru a putea depozita cafeaua si pentru a putea fi numite boabe de cafea, ciresele de cafea trebuie prelucrate. Aceasta prelucrare se poate realiza prin mai multe metode, fiecare tara sau regiune avand metoda proprie. Cele mai des intalnite metode de prelucrare sunt: naturala, prin spalare si “pulped” natural.

   1. Procesarea naturala

   Procesarea naturala a cireselor de cafea este metoda cea mai simpla. Dupa culegerea cireselor de cafea acestea sunt pur si simplu puse la soare pentru a se usca. Aceasta metoda este des intalnita in zonele cu o infrastructura de procesare a cafelei, mai putin dezvoltata. Pentru a preveni deteriorarea cireselor de cafea, acestea sunt rascolite pe timpul zilei si acoperite pe timpul noptii sau in timpul ploilor.

   Exista si dezavantaje ale acestui mod de procesare. Este greu de controlat nivelul si durata de fermentare a fructelor. Acest lucru se datoreaza temperaturii si ploilor.

   Cafeaua procesata natural poate avea un gust foarte fructat sau un gust care sa duca spre vin, mai ales daca procesul de fermentatie este mai intens

   2.  Procesarea prin spalare (washed)

   Aceasta metoda de procesare prin spalare incepe prin indepartarea pulpei cireselor de cafea folosind o masina pentru decojire. Aceasta indeparteaza mecanic o parte din fruct si pielita care inconjoara bobul de cafea. Apoi pentru a indeparta resturile ramase, cafeaua este lasata in rezervoare cu apa. In functie de mai multi factori cum ar fii climatul, altitudinea, soiul boabelor de cafea, acestea vor ramane in aceste rezervoare intre 24 si 72 de ore. Timp in care resturile de pe boabele de cafea vor fii indepartate.

   Metoda procesarii prin spalare creeaza o aroma mai clara,curata, insa cu un corp mai putin intens.

   3. Pulped natural

   Aceasta metoda este destul de raspandita in zone precum America de Sud si Centrala, in special in Brazilia, Costa Rica. Ciresele de cafea sunt decojite mecanic dupa care acestea sunt expuse la soare pentru uscare. In acest proces nu exista pasii spalarii sau fermentarii boabelor de cafea. Acest tip de procesare se mai numeste si procesare “honey”, datorita acelui mucilagiu care ramane pe bobul de cafea dupa decojirea mecanica. Mucilagiul este o parte a ciresei de cafea, care inveleste bobul propriu zis si care are un gust dulceag si este lipicios, exact ca si mierea.

   Cafelele rezultate din acest mod de procesare mai poarta numele si de: white honey, yellow honey, gold honey, red honey, si black honey.

   Cafelele white honey si yellow honey au mai putin mucilagiu ramas pe bobul de cafea dupa decojire, iar cele gold honey, red honey, si black honey prezinta o cantitate mai mare.

   Cele inchise la culoare, black honey, necesita o monitorizare constanta pentru a evita supra-fermentarea si aparitia mucegaiului. Isi pierd mult mai repede prospetimea, de aceea acestea trebuie prajite cat mai repede.

   De ce sa preparam black honey desi necesita o atentie sporita? Pentru ca black honey da cel mai bine intr-un espresso, unde aproape ca are acel gust ca si cum cineva ar adauga un strop de miere in ceasca ta.

   Cafelele white si yellow honey, tind sa aiba un gust mai curat si de obicei se recomanda pentru prepararea la filtru.

Procesarea cafelei

Sticky
By
iun. 30, 2017
In Blog

Post a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*