Shop By Category

Blog

Istoria cafelei.Care este originea cafelei?Istoria cafelei pe glob.Unde a aparut cafeaua?Cafea arabica.
Image

Istoria cafelei

Istoria cafelei

Istoria cafelei

  Una din povestile care circula despre descoperirea cafelei este cea a unui pazitor de capre din platoul etiopian, Khaldi. Acesta a observat ca dupa ce caprele mancau fructele din anumiti arbusti care cresteau in acea zona, deveneau pline de energie. Urmarind comportamentul lor, se hotaraste sa duca acele boabe la o manastire din apropiere. Aici staretul prepara din ele o bautura care l-a tinut treaz in timpul rugaciunilor din nopte. Exista de asemenea si fapte bine documentate cu referire la raspandirea cafelei.

Peninsula Arabica

  Cultivarea si comertul cafelei a inceput in Peninsula Arabica. Pana in secolul al 15-lea cafeaua era cultivata in districtul Yemen din Arabia iar pana in secolul al 16-lea era cunoscuta in Persia, Egipt, Siria si Turcia.

  Servitul cafelei a devenit un obicei zilnic, in locuri publice denumite qahveh khaneh sau cafenele, care au inceput sa apara in orasele din Orientul Apropiat. Aceste cafenele au devenit foarte populare.

   Pe langa servirea cafelei si socializare oamenii erau incantati de muzica, vizionarea artistilor, jucau sah si erau tinuti la curent cu noutatile. Astfel cafenelele au devenit rapid un centru important pentru schimbul de informatii. Erau de multe ori denumite scoli ale inteleptilor.

Europa

In Europa cafeaua a intrat prin portul Venetia. Aici aveau loc schimburi de marfuri cu negustori din Orientul Apropiat. Unii oameni au reactionat la aceasta noua bautura cu teama si au numit-o bautura amara a Satanei. 

Acest lucru a fost un subiect atat de controversat incat Papa Clement al VII-lea a fost nevoit sa intervina. Gustand bautura a gasit-o satisfacatoare, astfel a dat aprobarea papala.

  In ciuda acestor controverse, cafenelele au devenit rapid centre de activitate sociala si de comunicare in marile orase din Anglia, Austria, Franta Germania si Olanda.

   Pana la mijlocul secolului al 17-lea existau peste 300 de cafenele in Anglia. Datorita cererii de cafea ridicate a existat o concurenta acerba pentru cultivarea cafelei in afara Arabiei.

   Olandezii au fost cei care au reusit, in cele din urma. Primele lor incercari de a cultiva cafea in India au esuat. Insa eforturile lor au fost incununate de success in Batavia, pe insula Java, ceea ce este in ziua de azi Indonezia. Au extins apoi cultivarea arborilor de cafea si in insulele Sumatra si Celebes.

Caraibe, America de Sud si Centrala

  In anul 1714 primarul orasului Amsterdam, face cadou regelui Ludovic al XIV-lea al Frantei, o planta de cafea. Regele a ordonat ca aceasta sa fie plantata in Gradina Botanica Regala din Paris. In anul 1723 un tanar ofiter din marina, Gabriel de Clieu, obtine un rasad de cafea. Dupa un drum nu lipsit de greutati, reuseste sa il transporte in Martinica. Astfel incepe raspandirea cafelei in Caraibe, America de Sud si Centrala.

  Faimoasa cafea braziliana isi datoreaza existenta lui Francisco de Mello Plaheta. Acesta a fost trimis de imparat in Guyana Franceza pentru a obtine rasaduri de cafea.

   Francezii nu au fost prea deschisi in a “impartii” aceasta noua “comoara”. Sotia guvernatorului francez insa, captivata de infatisarea lui, i-a oferit la plecare un imens buchet de flori. In interiorul acestuia erau destule seminte de cafea pentru a pornii, ceea ce azi este o industrie de miliarde de dolari.

  Pana la sfarsitul secolului al 18-lea, cafeaua a devenit una dintre cele mai profitabile culturi de export. Cafeaua este azi una din cele mai cautate marfuri din lume, dupa titei.

Istoria cafelei

Sticky
By
mai 23, 2017
In Blog

Post a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*