Shop By Category

Blog

Ce este cafeaua?Arborele de cafea.Cafea arabica.Cafea robusta.Cafea buna.Cafea de calitate.Copac de cafea.Arbust de cafea.
Image

Ce este cafeaua?

Ce este cafeaua?

  Arborii de cafea sunt taiati scurt pentru a le conserva energia si pentru a ajuta procesul de recoltare. Insa lasati sa creasca acestia pot ajunge pana la 30 m inaltime.

  Fiecare arbore are frunzele verzi cerate, care cresc in perechi opuse, cu cirese de cafea care cresc de-alungul ramurilor.

  Este nevoie de aproape un an pentru ca ciresele de cafea sa ajunga la maturitate dupa prima inflorire. Pentru a ajunge la productia completa de fructe, sunt necesari aproximativ 5 ani.

Arborii de cafea pot traii pana la 100 de ani, insa cea mai productiva perioada este intre 7 si 20 de ani. O intretinere adecvata poate mentine si chiar imbunatatii productia de-a lungul anilor, in functie de soi.

Arborii de cafea se dezvolta cel mai bine intr-un sol bogat, zone cu temperaturi mai blande, ploi frecvente si locuri umbrite.

Clasificarea botanica

  Cafeaua isi are originile intr-o categorie de plante denumita Coffea. In cadrul acesteia, se pot deosebii peste 500 de genuri si 6000 de specii de arbori si arbusti tropicali. Este estimat ca numarul speciilor de plante de cafea este undeva intre 25 si 100.

  In industria cafelei comerciala se deosebesc doua tipuri mai importante de cafea –Arabica si Robusta.

Cafeaua Arabica

Soiuri: Bourbon, Typica, Caturra, Mundo Novo, Tico, San Ramon, Jamaica Blue Mountain

   Este originara din arborii de cafea descoperiti in Etiopia. Acestia produc o cafea aromata, usoara si reprezinta aproximativ 70% din productia de cafea din lume. Boabele Arabica sunt mai plate si alungite decat cele din tipul Robusta, si mai slab cofeinizate.

  Pe piata mondiala boabele de cafea Arabica au pretul cel mai ridicat. Cele mai bune cafele de acest tip sunt cele high grown. Acestea cultivate in general intre 610 si 1830 m altitudine – desi aceasta variaza in apropierea ecuatorului.

  Cel mai important factor este temperatura, in mod ideal intre 15’ – 23.8’C. Nivelul de precipitatii necesar este undeva in jurul cifrei de 1520mm/ an.

  Cultivarea acestor arbori este dificila deoarece terenul ideal ar fi unul abrupt cu acces mai dificil. De asemenea copacii fiind mai predispusi bolilor, necesita o ingrijire si o atentie mai speciala.

Cafeaua robusta

  Cele mai multe dintre cafelele Robusta sunt cultivate in Africa Centrala si de Vest, parti din Asia de Sud-Est, inclusiv Indonezia, Vietnam si in Brazilia.    Robusta este utilizata in principal in amestecuri si pentru cafea instant. Bobul cafelei este mai rotund si mai mic decat cel de cafea Arabica.

  Arborele de cafea Robusta este mai rezistent la boli si paraziti, ceea ce il face mai usor si mai iesftin de cultivat. Prezinta avantajul ca este capabil sa reziste si unor temperaturi mai ridicate (23 – 29’C).

   Acest lucru permite o dezvoltare la altitudini mai joase decat arborele de Arabica. Necesita o cantitate de precipitatii de 1500mm/an si nu poate rezista la inghet.

   In comparatie cu Arabica, boabele de Robusta produc o cafea cu un gust distinctiv si o cantitate de cofeina cu aproximativ 50-60% mai mare.

ce este cafeaua?

Sticky
By
mai 23, 2017
In Blog

Post a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*