Shop By Category

Blog

istoria cafelei,cafea,cafea arabica, cafea boabe, cafea robusta,planta de cafea,copacul de cafea,povestea cafelei,coffee history,coffee beans
Image

Istoria cafelei

Istoria cafelei

  Una din povestile care circula despre descoperirea cafelei este cea a unui pazitor de capre din platoul etiopian,Khaldi, care a observat ca du pa ce caprele mancau fructele din anumiti arbusti care cresteau in acea zona, deveneau pline de energie. Urmarind comportamentul lor, acesta hotaraste sa duca acele boabe la o manastire din apropiere, unde staretul a facut din ele o bautura care l-a tinut treaz in timpul rugaciunilor din timpul noptii. Exista de asemenea si fapte bine documentate cu referire la raspandirea cafelei.

Peninsula Arabica

  Cultivarea si comertul cafelei a inceput in Peninsula Arabica. Pana in secolul al 15-lea cafeaua era cultivata in districtul Yemen din Arabia iar pana in secolul al 16-lea era cunoscuta in Persia, Egipt, Siria si Turcia.

  Servitul cafelei a devenit un obicei zilnic, in locuri publice denumite qahveh khaneh sau cafenele, care au inceput sa apara in orasele din Orientul Apropiat. Aceste cafenele au devenit foarte populare, pe langa servirea cafelei si socializare oamenii erau incantati de muzica, vizionarea artistilor, jucau sah si erau tinuti la curent cu noutatile. Astfel cafenelele au devenit rapid un centru important pentru schimbul de informatii si erau de multe ori denumite Scoli ale inteleptilor.

Europa

  In Europa cafeaua a intrat prin portul Venetia, unde aveau loc schimburi de marfuri cu negustori din Orientul Apropiat. Unii oameni au reactionat la aceasta noua bautura cu teama si au numit-o bautura amara a Satanei, aceasta fiind un subiect atat de controversat incat Papa Clement al VII-lea a fost nevoit sa intervina. Gustand bautura a gasit-o satisfacatoare, astfel incat a dat aprobarea papala.

  In ciuda acestor controverse, cafenelele au devenit rapid centre de activitate sociala si de comunicare in marile orase din Anglia, Austria, Franta Germania si Olanda. Pana la mijlocul secolului al 17-lea existau peste 300 de cafenele in Anglia. Datorita cererii de cafea ridicate a existat o concurenta acerba pentru cultivarea cafelei in afara Arabiei. Olandezii au fost cei care au reusit, in cele din urma desi, primele lor incercari de a cultiva cafea in India au esuat, eforturile lor au fost incununate de success in Batavia, pe insula Java, ceea ce este in ziua de azi Indonezia. Au extins apoi cultivarea arborilor de cafea si in insulele Sumatra si Celebes.

Caraibe, America de Sud si Centrala

  In anul 1714 primarul orasului Amsterdam, face cadou regelui Ludovic al XIV-lea al Frantei, o planta de cafea. Regele a ordonat ca aceasta sa fie plantata in Gradina Botanica Regala din Paris. In anul 1723 un tanar ofiter din marina, Gabriel de Clieu, obtine un rasad de cafea pe care, dupa un drum nu lipsit de greutati, reuseste sa il transporte in Martinica. Astfel incepe raspandirea cafelei in Caraibe, America de Sud si Centrala.

  Faimoasa cafea braziliana isi datoreaza existenta lui Francisco de Mello Plaheta, care a fost trimis de imparat in Guyana Franceza pentru a obtine rasaduri de cafea. Francezii nu au fost prea incantati in a “impartii” aceasta noua “comoara”, insa sotia guvernatorului francez, captivata de infatisarea lui, i-a oferit la plecare un imens buchet de flori. In interiorul acestuia erau destule seminte de cafea pentru a pornii,ceea ce azi este o industrie de miliarde de dolari.

  Pana la sfarsitul secolului al 18-lea, cafeaua a devenit una dintre cele mai profitabile culturi de export, fiind una din cele mai cautate marfuri din lume, dupa titei.

Sticky
By
May 23, 2017
In Blog

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*